Skip to main content
La generalitat volia registrar empreses gràcies a les blockchains.

La generalitat volia registrar empreses gràcies a les blockchains

Catalunya volia imitar el programa de residència d’Estònia i crear un sistema econòmic en el núvol.

Catalunya viu una situació econòmica tensa des del referèndum de l’1 d’octubre. Després dels resultats esdevinguts i la declaració unilateral d’independència un total de 1.600 empreses han decidit canviar la seva seu a altres regions d’Espanya, afavorides per un decret llei que permet la sortida ràpida de qualsevol empresa cap a una altra comunitat autònoma.

La generalitat va estar temptejant l’opció de crear una economia alternativa i digital a través d’un sistema de certificats de residència digital, estructurats en cadenes en bloc (blockchains), amb l’objectiu d’atreure l’entrada d’empreses i solucionar el problema de la sortida de capital.

Aquest programa econòmic digital, que volia imitar el programa de residència d’Estònia, tenia com a objectiu crear un sistema econòmic digital permetent que les empreses s’establissin a Catalunya sense estar físicament a la regió i puguessin obrir comptes corrents, tramitar contractes i realitzar tràmits a través d’ la signatura digital, aquest tràmit no equivaldria a un certificat de residència o ciutadania espanyola.

SmartCatalonia, dirigit per Dani Marco, és l’organisme que treballa per l’avanç digital a Catalunya i ha estat l’encarregat de viatjar a Estònia per analitzar el seu model i implementar-lo a Catalunya.

La proposta bàltica de “e-residency” ha aconseguit que, fins a dia d’avui, s’hagin sumat més de 20.000 empresaris. És cert que la majoria són anglesos que, per por de la sortida de Anglaterra de la Unió Europea, volen seguir mantenint el passaport de finances europeu. Les dades també mostren que els que proben més sort al país bàltic són homes (88%) menors de 50 anys.

Estònia, és per tant, un referent en tecnològic a Europa i ha aconseguit que tots els tràmits al país, registrar documents, pagar impostos, anar a votar, etc., es puguin realitzar a través d’una signatura digital.

Llegeix més sobre el tema: Notícia original d’Úrsula 0’Kuinghttons per a El País

blockchains, Catalunya, e-residency, SmartCatalonia