Skip to main content

Per què la tecnologia 5G ajudarà a reduir el nombre d’accidents de trànsit?

Els cotxes equipats amb aquesta connectivitat es podran comunicar amb les infraestructures de les ciutats intel·ligents

L’empresa de telefonia Vodafone ha anunciat que a partir del proper 15 de juny oferirà els seus primers serveis comercials de 5G en un total de quinze ciutats espanyoles: Madrid, València, Barcelona, Màlaga, Sevilla, Bilbao, La Coruña, Saragossa, Pamplona, Santander, Vigo, Vitòria, Sant Sebastià, Gijón i Logronyo. D’aquesta manera, es convertirà en la primera operadora que llança aquest servei a l’estat i una de les pioneres en fer-ho a nivell europeu. El desplegament d’aquesta cinquena generació de connectivitat és el punt d’entrada a l’era de l’Internet de les Coses, les ciutats intel·ligents i la conducció autònoma.

Les claus del 5G

Gràcies a la seva baixa latència, aquesta tecnologia pot oferir velocitats molt superiors a la de les xarxes més avançades de l’anterior generació (4G LTE), el que permet multiplicar exponencialment el nombre d’objectes connectats a la xarxa. Això ajudarà a desenvolupar les denominades Smart Cities en l’àmbit de la mobilitat.

“Fins ara, el cotxe només oferia la informació que el conductor podia veure. Amb la introducció de la tecnologia 5G a les ciutats intel·ligents, rebrà dades de l’entorn urbà abans que els vegi”, explica César De Marco, enginyer de SEAT. I és que els vehicles, comunicats entre ells i amb les infraestructures, detectaran a vianants, ciclistes i obstacles estàtics amb antelació, de manera que el conductor podrà reaccionar abans fins i tot de veure’ls amb els seus ulls. Això reduirà el nombre d’accidents i millorarà la seguretat viària.

Una de les característiques de la connectivitat 5G és el poc temps que triga la xarxa en respondre a una ordre. Si l’ésser humà necessita almenys 150 mil·lisegons a reaccionar davant un estímul extern ja sigui tàctil, auditiu o visual, la connectivitat 5G té la capacitat de baixar el temps de reacció de la xarxa i d’avís al conductor als 5 mil·lisegons. De totes maneres, l’eficàcia dels vehicles equipats amb aquesta tecnologia dependrà de la resta de l’ecosistema de ciutat connectada.

Smart Cities

Interacció entre dispositius

SEAT, en col·laboració amb Telefónica, ha estat treballant en el desenvolupament del 5G aplicat als vehicles. La signatura de Martorell va presentar els seus avenços en l’última edició del Mobile World Congress, celebrat a finals de febrer a Barcelona. Concretament, va mostrar com un exemplar preparat amb aquesta connectivitat podia comunicar-se amb els dispositius muntats en la infraestructura viària.

El cotxe era capaç de detectar els vianants a distància mitjançant sensors de presència connectats als semàfors. La informació s’enviava a la xarxa 5G i, a continuació, al vehicle perquè aquest avisés al conductor. “En el cas dels ciclistes, ja que es desplacen més ràpid, utilitzem altres tecnologies. Afegim dispositius electrònics a la bici i petits indicadors a la infraestructura urbana per detectar amb precisió la presència de la bicicleta”, ha explicat César de Marco, responsable del projecte 5G Connected Car a SEAT.

L’evolució de la telefonia mòbil ha estat trepidant, especialment després de l’arribada del 3G al començament d’aquest segle. Aquesta tecnologia oferia un ample de banda suficient per connectar-se a internet des del telèfon. Amb el 4G, els vehicles d’alta gamma començar a oferir Internet, disposant d’una SIM pròpia -altres permeten introduir la del propietari- que es connecta amb xarxes 3G o 4G per estar en permanent connexió amb el món. En els últims anys nombrosos fabricants han recorregut al wifi dins del cotxe amb routers, com Audi, BMW i Toyota, que permeten connectar diversos dispositius.

TIC i seguretat.

El desplegament del 5G a l’estat espanyol es produeix després que la Comissió Europea decidís afavorir la tecnologia WiFi a la legislació que prepara per als vehicles connectats. De totes maneres, tant el PSOE com el PP van manifestar la seva discrepància respecte d’això. En un debat organitzat a l’abril per Adigital a Madrid, el secretari d’Estat d’Avanç Digital, Francisco Polo, va afirmar que “Espanya va a apostar pel 5G per al cotxe connectat, ens haguem d’enfrontar a qui ens haguem d’enfrontar”. En aquest mateix esdeveniment el dirigent del PP Guillermo Mariscal va dir “no donar la batalla per perduda” ni “renunciar”, tot i la posició de l’executiu comunitari.

Article Original: La Vanguardia.