Skip to main content

Les 10 tendències que definiran la comunicació empresarial del 2019

Els Millenials es fan adults i els Centennials són els joves d’ara. Les empreses busquen fórmules atractives per a les dues generacions.

Encara que Millenials (generació Y) i Centennials (generació Z) són nadius digitals, aquests últims no coneixen un món sense internet ni xarxes socials. Això fa que els seus hàbits i comportaments siguin diferents, influenciant també en la seva manera de consumir. Per a la seva estratègia de comunicació corporativa 2019, les empreses han de tenir en compte una cosa: La generació Z ja anava a classe amb la seva tauleta o portàtil sota el braç però la generació Y encara anava amb llibres i agenda en paper.

Els experts del portal Agenciasdecomunicacion.org destaquen les 10 tendències que definiran la comunicació del proper 2019:

1. L’experiència per sobre de la possessió

Les empreses necessiten interioritzar els hàbits de consum de les noves generacions per adaptar la seva comunicació a les experiències que busquen. Aquests joves funcionen al voltant de les xarxes socials i consumeixen informació a través de dispositius mòbils.

2. La comunicació com a experiència

Les experiències que tant valoren aquestes generacions també cal oferir-la a través de la comunicació empresarial. Cada missatge, cada acte comunicatiu, ha d’oferir una experiència en què els destinataris puguin interactuar.

3. El temps és or

La comunicació corporativa ha de ser breu i molt visual. Aquest 2019 la comunicació ha de ser efímera i basada en imatges o vídeos, d’aquí l’èxit de xarxes socials com snapchat o els stories d’Instagram.

4. El Mòbil

Els dispositius mòbils són la principal eina que fan servir els joves per informar-se, entretenir-se, relacionar-se … i fins i tot consumir els mitjans de comunicació més tradicionals com televisió o ràdio. Millenials i Centennials valoren la mobilitat per sobre de tot ja sigui a través d’un smartphone, tablet o SmartWatch. Així que les empreses hauran d’adaptar les seves webs a tots aquests dispositius i apostar per aplicacions pròpies que millorin l’experiència de compra o de contractació de serveis.

5. Individualitat

La comunicació corporativa ha de tendir al personal. S’han acabat els missatges generals per a tots els públics, els nous consumidors valoren la personalització i la comunicació en temps real, només has d’observar l’èxit de l’streaming i el directe. Les empreses que vulguin atraure aquest públic hauran d’apostar per eines que permetin aquesta individualització dels missatges i el directe.

6. Content Branding

Aquest serà el repte d’aquest 2019 per a les marques en matèria de comunicació. Doncs les generacions Z i Y descarten tot el que no és contingut del seu interès, així que els experts hauran de treballar en crear continguts interessants i atractius.

7. Entorn

En un món en què la tecnologia permet a les empreses saber on estan els seus clients o usuaris, la comunicació corporativa s’ha d’adaptar a la situació de cada persona. Des de la publicitat o promocions fins als missatges informatius s’han d’adaptar al context de cada client: localització, professió, amics, situació familiar.

8. Analitzar la informació i la sinceritat per sobre de tot

Ara les empreses han d’enfocar en escoltar més que en emetre. Gràcies a les noves tecnologies i a les xarxes socials, les marques compten amb moltes dades dels seus clients. Durant el 2019 caldrà invertir en analitzar-los i estudiar-los per fer una comunicació dissenyada en ‘exclusiva’ per a cada receptor o client. Però per sobre de tot és important ressaltar que els Milennials i Centennials busquen de les marques l’honestedat digital, menys influencers de pagament i més líders d’opinió reals.

9. Col·laboratiu

A causa de la crisi, aquestes generacions han crescut amb espais i plataformes col·laboratives. Aquesta generació valora aquesta qualitat que les empreses han d’incloure en la seva estratègia de comunicació.

10. Feminisme

El moviment feminista i la reivindicació de la dona és part d’aquestes generacions i aquest 2018 s’ha consolidat. Les marques hauran de parlar de feminisme, predicar amb el seu exemple i transmetre el compromís social que com a empresa adquireixen amb les dones.