Skip to main content
Innovació i emprenedoria

“La innovació és com el foc en cuinar: La justa mesura garanteix una cocció perfecta”

Per crear un nou projecte cal validar-lo al mercat, tenir coneixements específics i una persona de guia.

Innovar suposa reinventar-nos, explorar i anar més enllà dels nostres propis horitzons. Però, de vegades, no cal crear una cosa totalment nova. El més important és analitzar les necessitats del mercat, però: Com podem convertir una idea de negoci innovadora en un projecte factible?

John Correa, professor del Màster en Emprenedoria i Innovació del TecnoCampus, ens apropa les claus d’una implementació sòlida i sostenible de la innovació.

“Començaria comprenent que la innovació és com el foc en cuinar. Si ho implementes en la justa mesura aconseguiràs una cocció perfecta, però si et passes de ‘innovador’ et pots cremar”

John Correa

El professor, que també imparteix classes al Grau en Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació, afirma que “aquesta part menys positiva ve de que no sempre el més nou és el que el mercat desitja”.

Correa és el fundador de C.O.R.E, un projecte social on es fabriquen eines per al desminatge humanitari per tal de neutralitzar explosius en zones de guerra i recuperar les terres per a la població civil. També és cofundador d’Alta Guàrdia, la primera empresa d’alarmes de seguretat “Sharing“, on el client tria quan necessita l’alarma i paga només pel temps que faci servir.

“Emprendre és com caminar sense llum, hauràs de fer-ho si vols arribar l’objectiu”, afirma el professor. El primer pas és validar que el mercat acceptaria aquesta idea i pagaria per ella. Un cop validada la idea, hi ha diferents metodologies i tècniques de desenvolupament de negoci.

“Físicament cada dia hi ha mes espais d’emprenedoria en totes les seves fases, des de la ideació fins a cada fase de la seva execució”

John Correa

Segons l’expert, hi hi infinitat de material virtual, cursos gratuïts online (MOOC), vídeos a Youtube, seminaris, xerrades, tècniques, casos d’èxit, etc. d’on extreure coneixements.

Per al professor, hi ha quatre elements bàsics: coneixement específic, tribu, actitud i risc. “Hi ha esdeveniments, xerrades, networkings… A cada racó del món hi ha un espai propici per a això”, afirma. “A vegades només cal tenir algú et guiï, i per això, entre moltes altres opcions, hi ha l’opció acadèmica”, afegeix.

Cal construir un MPV (la mínima versió possible del producte) i l’estratègia. “Es poden utilitzar eines com el Business Model Canvas o el Lean Startup Methodology, que t’ajudaran a treballar en l’estratègia i a desenvolupar cada aspecte a considerar en qualsevol projecte. Cal trobar punts forts i febles i preparar-ho tot per crear un projecte sòlid “, explica el professor.

“Fer ús de totes les eines, recursos i estudis acadèmics disponibles en l’entorn. Conèixer gent i estar a sobre del projecte enriquirà molt el seu desenvolupament i advertirà de manera anticipada qualsevol punt a considerar”, conclou Correa.

Article original: La Vanguardia.

.